Китайська кухня. Особливості їжі на Хайнань
На Хайнань їдуть не лише за пляжами і морем, а й за незвичайною їжею. Зразу заспокою: голодними ходити не будете, бо кухня різноманітна, завжди знайдеться адекватна і смачна альтернатива. Їсти паличками необов’язково, хіба Вам буде цікаво навчитись. Для іноземців стіл сервують звичайними приборами.
Особливості китайської кухні
Мало солодкої випічки. Дуже багато солодких соусів йдуть під основні страви. Але солодке буде в ресторанах готелів. В крайньому разі на шведському столі на десерт знайдете кавун, диню і їхні місцеві фрукти, які значно цікавіші. Не дивуйтесь коли у фруктовому салаті буде помідор, він в них вважається фруктом:)
Сіль, перець та хліб на столах можна також не шукати. Замість солі соєвий або інший соус, замість хліба рис, або рисові пампушки з начинками, приготовані на пару.
Не забувайте, що китайська їжа доволі гостра, тому попросіть з допомогою перекладача “не дуже гостре” китайською, бо англійську тут не дуже розуміють. Якщо перекладача на телефоні немає, попросіть Вашого гіда написати це на листочку.
Спочатку здається, ніби їсти нема чого, бо смак незвичний для наших смакових рецепторів. Але синдром першого дня пройде швидко. Я б сказала, дня більше, ніж достатньо, щоб звикнути і зорієнтуватись на тому, що смакує саме вам. Головний бонус: навіть якщо нівчому собі не відмовляти протягом відпочинку, всерівно худнеш. Мінус 2 кг на вазі після повернення, стало для мене приємною несподіванкою.
Їжа в готелях Хайнань для туристів
Переважна кількість готелів працює на базі сніданків (шведський стіл). Готелі, які працюють на пів пансіоні або повному пансіоні, зустрічаються рідше. Це недарма. Харчуватись самостійно на острові набагато цікавіше.
Якість сніданку, звичайно, залежить від рівня готелю, але рис, яйця, сирна нарізка, овочі пропонують всюди. Чим вищий клас готелю, тим різноманітніше меню. Мені особисто дуже сподобались супи по типу “клади що хочеш”: кілька видів бульйону + багато різних додатків: гриби, локшина, різна зелень, водорості, омлет і ще купа незрозумілих інгредієнтів на вибір. Правда, щоб було смачно, треба розуміти, що додавати. Я не розуміла, тому просто повторювала за китайцями поруч, виходило смачно:)
Підсумую: чим менше з’їж зі шведського столу в готелі, тим більше місця залишиться для справді цікавих і смачних страв, це так звана вулична їжа. Для того, щоб відчути себе по-справжньому в Китаї, пробуйте місцеву кухню, поки ви тут.
Вулична їжа на острові Хайнань варта особливої уваги
Що спробувати на Хайнань. Пишу спочатку про цікаве
Морепродукти на Хайнань можна замовити в ресторані, але цікавіше і дешевше відвідати рибний базар, який є у кожній бухті. По центру ринку стоять акваріуми в яких живі лобстери, краби, креветки, восьминоги, всякі молюски-слимаки і багато всякої різної риби. А по периметру базару стоять кафешки, які все це готують. Тобто, ви розраховуєтеся за те, що вибрали, а кафешкам платите за роботу, гарнір і напої. Все разом обходиться в 10$. Те, що не вдалось запакувати в себе (а так і буде) пакують в бокси, щоб можна було забрати з собою.
Одружені дівчата сказали, що без чоловіка “гуідак” пробувати не будуть, бо розцінить як зраду:) Морський огірок ― то інакше. Їх часто плутають. Перший то молюск, а другий черв’як, але теж дуже цікава “тварючка”, і теж їстівна.
Фрукти Хайнань вражають різноманіттям і кольорами. Продаються на кожному кроці, ціни всюди різні, залежить де брати, ціни вказують за пів кілограма. Щоб легше орієнтуватись у вартості множте ціну на 4, вийде вартість в гривнях.
Найсмачніші ― це манго є оранжеві і зелені, останні солодші (6-10 юанів). Сподобалось:
хлібне дерево, фрукт соковитий і ситний одночасно;
славнозвісний смердючий дуріан: якщо їсти в перші 15 хвилин запаху не буде;
“серце дракона”: є двох видів з білою м’якотю, на смак ніякий, але кажуть дуже корисний, з червоною м’якоттю на вигляд схожий на буряк, але солодший;
мангостин на смак віддає трускавками;
ананаси вибирайте маленькі вони найсмачніші, 8-12 юанів;
маракуйя має м’якоть з приємною кислинкою по 20-25 юанів;
лічі мені не сподобались на смак.
Також фрукти на Хайнань можна купити в супермаркетах, тут вони вже очищені і нарізані, так їх зручніше брати на пляж.
Ще деякі цікаві продукти:
Кокосове молоко. Вибираєш собі кокос, його при тобі відкривають, видають соломинку і вуаля (бо все що в упаковках ― це хімія). Кокоси, як фрукти, є у кожній лавці від 12 юанів за штуку, а також на пляжі по 20 юанів, але це вже ціна разом з лежаком:) Жовті кокоси солодші, за зелені. Гід розповідав про біологічний годинник кокоса, ніби найсолодшим молоко буде з 12:00 до 15:00. Хоча, може то байка для туристів, бо в цей час найбільша спека, тому краще “заходить”. І ще фокус: якщо залишити пустий кокос на ніч, він знову дасть молоко.
“Бінлан” або горіх Бетеля. Це азіацька жувачка, яка має легкі наркотичні властивості. Продається у супермаркетах. Наші з групи розпробували, казали хочеться сміятись і ніби трохи п’янієш. В мене ж було відчуття ніби комок застряг в горлі, виплюнула і більше не пробувала. Пізніше вичитала, що коли пробуєш вперше такий ефект може бути, потім проходить:)
Чіпси зі смаком огірка. Екстракт огірка додають всюди, де тільки можна, навіть в лапшу.
Холодний суп з фруктами, називається “єначенбуліан” (якщо ми з персоналом правильно один одного зрозуміли, бо гуглу про це нічого невідомо). Не дивуйтесь, квасоля в китайців ― то солодке, тому в солодкій зупі вона теж є. Була історія, як наші замовили якийсь дорогий торт, виявилось, що з квасолі.
Там, де продаються різні снеки, завжди є вибір копчених курячих лапок, точніше та частина лапи, якою курка загрібає самі знаєте що. Я таке не їм, якщо цікаво пробуйте. А ще голови, шлуночки і т.д. одним словом всякі “запчастини” китайцям дуже смакують.
Якщо Ви любите пробувати дивні речі, вулична їжа Хайнань Вас порадує.
Ціни на їжу на Хайнань
В Хайнань ціни на їжу адекватні. За 10 доларів на одного можна добре наїстися. Порції великі, було навіть забагато, можна брати одну на двох таких як я. Тому не переймайтесь питанням, скільки коштує поїсти на Хайнань, не дорожче, ніж у Львові.
Алкоголь на острові у вільному продажу, знайдете і пиво, і вино, і місцеві настоянки, і, звичайно ж, рисову горілку. В деякі заклади можна приносити алкоголь з собою.
Ціни в кафе на Хайнань. Скільки коштує поїсти на острові?
Ціни відрізняються залежно від бухти, найдешевші в Дадунхаї, трохи дорожче в Саньї, Ялонг Бей і Хайтан Бей ще дорожчі.
Дуже запам’яталась подача страв в деяких закладах. Круглі столи розраховані на компанію, вкриті скляною плитою, що крутиться, як барабан в “Поле Чудес”. Стіл сервують зразу багатьма стравами, і по ходу трапези доносять ще. Кожен накладає собі з загальної тарілки, що приглянулось. Для цього не треба вставати або перехилятись через тарілку сусіда. Достатньо просто покрутити скло до себе. Всі стають дуже уважні один до одного, бо покрутиш стіл, поки хтось інший набирає, і може статись fatal error, особливо якщо страва гаряча. Атмосферна штука, рекомендую! Найважливіше, що в такий спосіб можна перепробувати дуже багато різних страв. Таке задоволення на компанію до 10 осіб коштує всього 700 юанів, тобто 70 з особи. Це дуже вигідно.
Для розрахунків беріть курс 6 юанів = 1 долар.
Ось ціни на ті страви, які я пробувала.
Бульйон з яловичини 15-20 юанів.
Китайські пельмені 30-35 юанів.
Качка по-пекінськи від 200 юанів, фактично це порція на чотирьох.
Риба ананас під соусом з кисло-солодким смаком 35-40 юанів.
Локшина з морепродуктами 35-40 юанів, з фаршем 24 юані.
Порція морозива приблизно 5 юанів.
Пляшка пива ― 4 юані.